Startsida

söndag 8 maj 2022

Senaste propagandan

Den senaste propagandan från Ryssland är filmklippet om Ukrainska Anna Ivanova som kom ut ur hemmet och viftade med en sovjetisk flagga inför, som hon trodde var ryska soldater. Detta är naturligtvis en bra video sett ur Rysslands perspektiv eftersom den stöder faktum att det finns folk i Ukraina som stöder Ryssland. 

Det visade sig dock vara ukrainska soldater, som trampade på den röda flaggan. Nu sätts statyer och målningar med ”babusjkan med Sovjetunionens flagga” upp i ryska och ockuperade ukrainska städer".

Man har efter denna händelse intervjuat Anna som säger. "Jag tänkte bara säga till ryssarna att de skulle sluta bråka, och lösa saker och ting på ett fredligt sätt i stället". Detta uttalande används nu i sin tur som propaganda i västmedierna eftersom uttalandet stöder den västerländska propagandan där man helst lyfter fram att ingen stöder Ryssland i kriget.

Kanske är det så att man både i Ryssland och i Västländerna har tolkat Anna enligt sina egna intressen eftersom båda sidorna vill ha folkets stöd att fortsätta skicka vapen och kriga i Ukraina. 

Själv är jag helt säker på att Anna gjorde som majoriteten av civila människorna skulle ha gjort i samma situation. 

Hon tog fram flaggan eftersom det fanns beväpnade män på gården som hon trodde var Ryssar. Hon kanske gjorde det för att hon var rädd, eller så gjorde hon det för att hon stöder Ryssland, eller så är hon neutral och inte bryr sig om vem som "vinner" kriget bara hon får leva sitt liv ifred.

Att ge stöd för ryska styrkor just nu på ett sjukhus i Charkiv som troligtvis är fyllt med skadade Ukrainare vore lika smart som om hon istället för flaggan skulle ha viftat med vapen när soldaterna kom.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar