Startsida

söndag 15 maj 2022

Vad är propaganda?

Enda sedan Rysslands invasion av Ukraina har jag följt med nyheterna i Finland, Sverige, Ryssland och USA. 

Det är propagandan som är det mest effektiva vapnet i krig, inte kärnvapnen.

Hitler skapade hatet med sin propaganda. Det var människorna som utförde dåden.

Andra världskriget är det blodigaste och mest fruktansvärda kriget någonsin.

Jag har läst otroligt mycket om förintelsen och hatet som byggdes upp med hjälp av propaganda som spreds i dom medier som existerade då. Jag har till och med gått så långt att jag laddat ner Hitlers böcker som jag skummade igenom. 

Det jag var mest intresserade av var hans texter som handlade om propagandan. Eftersom Hitler lyckades skapa ett hat som ledde till det otroligt hemska folkmordet på omkring 6 miljoner människor viste han nog en hel del om propaganda. Nu pratar vi om propaganda som ledde till fruktansvärda avrättningar och tortyr av barn, kvinnor och män. Omkring 50 miljoner människor dog i andra världskriget. 

Det har gått 77 år och andra världskriget är fortfarande ett väldigt känsligt ämne som fortfarande väcker dåliga känslor. 

Idag har vi smarta vapen menade att göra så lite skada som möjligt.

I krig finns propagandan där för att väcka missnöje, hat och rädsla för andra nationer eller folkgrupper. Att propagandan idag är mer genomtänkt och sprids bättre idag än i andra världskriget vet nog världens krigsmakter. 

Dom senaste månaderna har jag följt med nyheterna väldigt mycket och läst texterna mycket noggrant för att inte missförstå. Ofta har jag känt rädsla och fruktan när jag har läst nyheterna, ibland har jag känt  hat och förakt mot andra nationer. Jag tror att dom flesta känner hat när man berättar om civila som blivit avrättade, kvinnor som blivit våldtagna och barn som blivit dödade. I propagandan får man enbart höra om hur grymma och omänskliga motståndarsidan är trots att alla människor är fruktansvärda i krig.

Flyganfall mot tätt befolkade områden har orsakat merparten av dom 100.000 dödsfallen, i synnerhet bland kvinnor och barn.

Människor har alltid plundrat, dödat civila och våldtagit i krig. Ukrainakriget är inget undantag.

Propagandan och medierna har utvecklats otroligt mycket sedan andra världskriget. Vi får nyheterna live, 24 timmar om dygnet, även på dasset om man vill. 

Omedveten eller medveten massutrotning.

President Donald trump sade en gång att president putin var smart. Han sa till och med att Putin var en av dom smartaste ledare i världen. Putin kommer att med hjälp av Ukraina-kriget visa för omvärlden hur själviska vi i väst verkligen är trots att vi försöker övertyga andra "underlägsna" nationer hur humant, tryggt och rättvist samhälle vi lever i. Vi blir matade med propaganda som får majoriteten tro på att vi invaderar andra länder för humanitetens skull. Just nu väljer man att satsa allas blickar och resurser  mot Ukraina där det dött några tusen människor istället för att satsa alla resurser på alla dom miljoner civila, oskyldiga kvinnor och barn som kommer att svälta ihjäl pga kriget i Ukraina.

Västs krig mot Ryssland  kommer att leda till ett mycket större antal döda än andra världskriget. Medierna får oss att rikta våra blickar mot Ukraina trots att matbristen kommer att kräva miljoner civila oskyldiga människors liv.

Ryssland har haft goda kontakter med väst. Detta kapitel är över nu.

Att väst nu försvagar sin egna och Rysslands ekonomier genom sanktioner och även försvagar den militära förmågan gör det mycket enklare för Kina att få större inflytande, eventuellt få total makt över Ryssland.  Att Kina är den näst största militära makten i världen är det inga tvivel om. Att försvaga Ryssland kommer i slutändan leda till att Kina kommer att flytta sina gränser närmare EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar