Startsida

lördag 18 juni 2022

En svacka i människans historia

Trots att det i medierna skrivs mycket om krig just nu så lever vi historiskt sett globalt i en tid av fred. 

Anledningen till att vi krigar mindre är inte pga att vi i väst lever i en demokrati. 

Det har aldrig någonsin sedan människans födelse varit så lite krig i världen som det är nu.  Vi har lyckats skapa en värld där vi genom information fått större förståelse för andra nationer vilket i sin tur har lett till att vi genom handel och samarbete byggt upp en bättre och rikare värld. Jag tror att dom flesta kan hålla med om att vi lever ett rikare liv nu än vad man gjorde på 1800 talet. Detta gäller även länder som lever i diktaturer.

I framtiden kommer vi att blicka bakåt till denna period av människans historia med ånger.

Det vi ser just nu hända inom EU och USA är ett bakslag för hela världen. Istället för att lyfta fram demokratin som någonting bra och fungera som föredöme i världen, så har man istället blivit hämndlystna och fokuserar mycket på vad som är dåligt hos andra nationer. Detta trots det faktum att dom där dåliga sakerna även finns i väst och har funnits där sedan människans begynnelse. Man kanske borde forska i varför människorna i Kina har fått en bättre levnadsstandard dom senaste åren istället för att enbart pilla ut dom dåliga russinen ur kakan. Man kanske kunde använda forskningen till att göra livet ännu bättre för människorna i den egna nationen.

Vi lever i en fullständig demokrati lika litet som dom nationer som lever i fullständig diktatur.

Grunden i en demokrati bygger på fria åsikter. Anledningen till att det är viktigt med åsiktsfrihet i en demokrati är för att vi ska kunna rösta rätt när det blir val. Det är människorna som ska avgöra vad som är "sant" eller "falskt", inte beslutsfattare. 

Istället för att låta människor ta del av information från andra länder och låta folket själva välja så bestämmer beslutsfattare om vad som är det rätta genom att tex förbjuda och förhindra människor ta del av andra länders ideologier och information. 

Olika ideologier och kulturer leder till olika tänkanden. 

Man kan säga att människans olikheter är som pusselbitar. 

Alla pusselbitar behövs för att förstå varandra och bygga upp en bättre värld för alla. Anledningen till att vi historiskt och globalt aldrig varit så rika som vi är nu är för att vi har lyckats hyfsat bra med att bygga upp relationerna till länder och människor som vi kanske inte helt accepterar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar