Startsida

söndag 12 juni 2022

Allt fler dricker alkoholfritt i Finland trots dystra prognoser från 2016

Om starkölen kommer till butikerna kommer förbrukningen av dem att öka tillsammans med alkoholskadorna, sa läkarförbundets verksamhetsledare Heikki Pälve när man debatterade om starkare drycker skulle säljas i matvarubutikerna år 2016.

Här är några citat från Yles nyhet den 19 maj 2016.

"Att tvingas använda säkerhetsbälte i bilar och hjälm när man åker motorcykel är ett av samhällets sätt att rädda liv genom att begränsa individens frihet. Därför ska alkohol enbart säljas i affärer som är ämnade för att sälja det, säger Pälve i ett pressmeddelande"

"Antalet dödsfall som beror på alkoholrelaterade sjukdomar eller alkoholförgiftningar har under de senaste åren blivit den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor och män i arbetsför ålder. Dödsfallen har ökat mest bland 50-69-åringar, påminner förbundet"

"Nästan hälften av de förbrukade alkoholdryckerna är enligt THL svaga drycker, så som öl. Om starkölen kommer till butikerna kommer förbrukningen av dem att öka tillsammans med alkoholskadorna, säger Pälve"

Allt fler dricker alkoholfritt och det syntes i statistiken år 2021.

Oftast när jag läser någonting som förbudsförespråkare yttrar sig om så får jag fort uppfattningen om att deras kunskaper är väldigt ytliga och argumenten påminner ofta om något som kommer från en diktatur där majoriteten inte förstår sitt egna bästa. Istället för att ta itu med grundproblemen i samhället som leder till att människor inte bryr sig om sin hälsa så försöker man istället sopa problemen under mattan med förbud och begränsningar.

När det kommer till starkölsförsäljningen i butiker så finns det statistik idag som visar att någon drastisk ökning av alkoholrelaterade dödsfall blev det inte. Tvärtom så har både förbrukning och dödsfall minskat en aning sedan 2016. Trots att min konsumtion av öl och cider är minimal så tycker jag att regeringen denna gång fattade ett vettigt beslut. 

Vi får hoppas att dom vettiga besluten fortsätter och att beslutsfattare lever med insikten om att vissa beslut bäst fattas av den enskilde individen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar