Startsida

fredag 16 juni 2023

Senaste nytt från kriget i Ukraina

Idag när jag i misstag snubblade in på aftonbladet så såg jag som många gånger tidigare ett filmklipp där Joakim Paasikivi gav sin senaste analys om kriget i Ukraina. När jag hade tittat igenom klippet och själv analyserat honom så tänkte jag att han är väldigt duktig på sitt jobb. 

Joakim Paasikivi är överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm så jag är säker på att dom flesta som lyssnar på honom troligtvis utgår ifrån att han är specialist på att analysera fram Rysslands nästa drag och hur det går för båda sidorna i kriget.

När vi sitter där i soffan, i tryggheten och är medvetna om kriget i Ukraina så vill vi gärna glömma bort det faktum att hela västvärlden är i krig mot Ryssland. Kanske inte i ett direkt krig, det är snarare så att vi befinner oss i ett indirekt krig mot Ryssland eftersom vi hjälper Ukraina både ekonomiskt och militärt.

Jag tycker naturligtvis det är upp till var och en att välja vems sida man ska stå på i kriget. Själv väljer jag ändå att hålla mig neutral eftersom jag tycker att kriget redan har tillräckligt med anhängare. Ju fler anhängare kriget får desto större kommer det att bli. Sådär med facit på hand så kan jag även påpeka att ingen ännu har vunnit några krig eftersom alla förlorar på det. 

I just det här klippet så lyfter Paasikivi fram att Putin ljuger om Rysslands framgångar samt att det ryska folket har en sjuk ledare som inte förstår att han inte kan vinna kriget i Ukraina.

Sist men inte minst så ska jag även berätta att en militär strategs uppgifter i ett indirekt krig är att genomföra psykologiska operationer (PSYOP). Detta syftar till att påverka fiendens moral och motivation, samt att minska civilbefolkningens stöd för fienden. Med andra ord handlar det om exakt samma propaganda som man använder sig av i Ryssland för att väcka hat och avhumanisera "fienden".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar