Startsida

lördag 10 augusti 2019

Robotarnas Tid

Dagens Teknik

Ibland dyker det upp artiklar på nätet lite här och där som handlar om robotarnas utveckling. Dom flesta av oss har troligtvis hört om självkörande bilar, robotgräsklippare, dammsugare och robotar som tar över arbetsplatser.


Robotarnas tid är på kommande och många oroar sig för att det ska bli som i filmen I, Robot där Will Smith spelar huvudrollen eller The Terminator med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen.
Men kommer det verkligen att bli så att robotarna kommer att vända sig mot människan och göra allt för att utplåna oss?


Robottekniken utvecklas i rask takt och varje dag tar robotar över någons arbetsplats. Människor blir arbetslösa och många människor är oroliga att arbetslösheten ska öka dramatiskt och att företag blir större samtidigt som en handfull människor blir enormt rika.

Företagen ser naturligtvis en guldgruva i robottekniken. Robotar arbetar 24 timmar i dygnet och behöver varken ta pauser, semester eller gå på toaletten. Roboten blir inte sjuk, behöver inte ta ut mamma/pappaledigt eller vara hemma med sjuka barn. Varför ska man ha en anställd människa som är dyr och opålitlig när det finns en robot som levererar pålitlighet, tillgänglighet och perfektionism dygnet runt helt gratis.


Morgondagens Teknik

Vad händer om robotarna en dag verkligen tar över alla arbetsplatser?
Hur ska vi ha råd att leva om vi inte har någon inkomst?

Robottekniken går snabbt framåt men har fortfarande en lång väg att gå. Det diskuteras flitigt om att företag som använder robotteknik måste betala någon form av extra skatter för att få in dom förlorade skatteinkomster pga av att människor blir arbetslösa.

Skulle robotarna ta över alla arbetsplatser skulle alla bli arbetslösa. Vem ska betala för sjukvården? Vem ska betala för skola, vägar, åldringsvården, försvaret, polisen, pensionerna och arbetslöshetsförmånerna åt alla arbetslösa?


Företagare och beslutsfattare som har koll på världsekonomin funderar på  vem som ska köpa deras produkter om det inte finns någon som har några pengar. Tillverkare vet att det är massan man tjänar pengar på, inte tjänar man pengar på en handfull rika människor. Om robotarna tar över alla arbetsplatser så behövs inga pengar eller skatter eftersom alla arbetar gratis.

Är pengarnas saga snart slut? 

Pengar = utförda prestationer som har ett förutbestämt gemensamt värde

Pengarna har funnits länge men inte alltid. 

Före pengarnas tid sysslade man med byteshandel. Pengarna skapades av människan för att förenkla och göra mera rättvis handeln. 

Idag ser det annorlunda ut. Vi får betalt trots att vi inte utför några prestationer. Vi får betalt för att arbeta med sådant som i tiderna inte skulle ge mat på bordet. Vi hjälper varandra genom ett skattesystem. Pengarna finns i elektroniskt format vilket förenklat handeln ytterligare. 





Om robotarna gör allt behövs inga pengar.
Är jordens resurser den enda begränsningen?


Robotarnas Tid


En drönare kommer flygande och landar på din terrass.
Du bor nu i en självförsörjande lyxvilla där ett gäng robotar håller på att installera den sista solpanelen, en panel som egentligen är själva taket på huset och som blivit tillverkade av gratisarbetande robotar i Tyskland som sedan fraktat det med gratisarbetande flygardrönare till Sverige. En drönarrobot landar på din terrass och har med sig en fuktkorg som på morgonen plockats av robotodlarna i närheten.

Du sätter dig ner i solstolen och din betjänt Jean frågar dig om du har sovit bra trots hunden som skällde utanför senast natt och undrar vad du vill ha till frukost.
Du får frukosten serverad av Jean som skämtsamt berättar om hur det gick när han på natten var ute och försökte få bort den skällande hunden från gården.

Du säger åt Jean att du vill vara ifred när du dricker ditt morgonkaffe. Jean svarar artigt att han har en toalettstol att tvätta och går raskt därifrån. Jean är en mänsklig robot som tillverkats i Sverige av gratisarbetande robotar.


Tänk er en framtid där fortskaffningsmedel är helt fria från utsläpp och helt gratis att använda. Du skulle ha en hel värld att utforska.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar