Startsida

fredag 23 augusti 2019

Vad Är Ett Välfärdssamhälle?

I Sverige togs beslutet att införa åtta timmars arbetsdag den 4 augusti 1919, men man arbetade på lördagar fram till 1971. 


Detta är nu för exakt hundra år sedan. En sak som jag har funderat på är varför det beslutades om just 8 timmar? Vilka positiva motiv lades fram när man beslutade sig för 8 timmars arbetsdag? Jag tvivlar på att det var pga att åttan liknar evighetssymbolen. 

Många människor är glada att ha jobb och tycker att det är en jackpott att få ett arbete där man jobbar 8 timmar per dag eftersom man då får en full lön till skillnad mot ett deltidsarbete. 


Dom flesta är faktiskt så glada att man sköter sig för att behålla jobbet

Man kommer i tid på morgonen, sköter sina uppgifter och försöker vara på god fot med sin chef och arbetskamrater som i många fall lider av psykopati.
Jo, jag vet att man kanske inte alltid är glad över att ha 8 timmars arbetsdag. Det jag menar är att man är glad över att få pengar till saker hemlösa inte har.

Jag kanske har missuppfattat vad välfärd är.


Det sägs att vi behöver jobba för att kunna leva i ett välfärdssamhälle. Men i mina ögon så jobbar vi häcken av oss och lever ändå inte i ett välfärdssamhälle. 


Det är 24 timmar på ett dygn. Av dessa 24 timmar sover vi bort minst 6 timmar och arbetar minst 9 timmar med arbetsresor inräknade. 

Vi får i detta välfärdssamhälle umgås med vår familj i 9 timmar, om du orkar efter enbart 6 timmars sömn. Som din närmsta familj räknas farmor, farfar, mormor morfar, mamma, pappa, syskon, kusiner, kusiners barn, egna barn, barnbarn, systerbarn, brorsbarn, vänner och fiender. 
Jo, fiender kan man få om man gäspar för mycket.

Vi har själv inte makten att välja vilka människor vi vill umgås med. 

Vi ser det som en normalitet att vuxna och barn som inte gillar varandra ska tvingas umgås mer med varandra än med sina egna familjer. 

Vi skickar barnen till skolan där dom uppfostras att prestera, av några människor du inte känner.

Vi ger bort vår bästa tid till arbetet medans familjen får resterna. 


Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet vi arbetar eftersom vi blivit lärda från barnsben att prestera för ledarna. 
Detta har lett till att vi vilar när vi är med familjen för att orka "bygga upp välfärdssamhället".

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar