Startsida

torsdag 28 april 2022

Lagutskottet motsätter sig medborgarinitiativ som vill tillåta cannabisbruk

Idag kan man läsa på Yle att "Lagutskottet motsätter sig medborgarinitiativ som vill tillåta cannabisbruk"

Det första som slog mig när jag läste nyheten är varför man i Finland samlar in statistik när man ändå väljer att stifta lagar som baserar sig på föråldrade fördomar och okunskap. 

¤Lite statistik 

Enligt en europeisk narkotikarapport från European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction hade 15,5% av finländarna i åldern 15-34 år 2018 använt cannabis dom senaste 12 månaderna. Samma år fanns det enligt statistikcentralen 1.321.811, 15-34 åringar i Finland

Siffrorna visar att det fanns ca 205.000 15-34 åringar som gjorde sig skyldiga till straffbart bruk av narkotika 50:2a i Finland år 2018. #statistik för endast cannabis#

Enligt statistikcentralen utreddes 10.105 15-39 åringar för straffbart bruk av narkotika 50:2a år 2018 i Finland . Av dessa fick 5515 någon form av straff. #statistik för samtliga droger#


"Enligt lagutskottet beskrivs den nuvarande drogpolitiken som relativt lyckad"

Med tanke på att det år 2018 fanns 205.000 15-34 åringar som gjorde sig skyldiga till straffbart bruk av cannabis och att det samma år utreddes 10.105 fall av straffbart bruk av narkotika kan man nästan påstå att den nuvarande drogpolitiken inte alls fungerar bra.

"Avkriminalisering kunde ge fel signaler som kan uppmuntra till bruk."

"Fel signaler" hittar man överallt idag. Det spelar ingen roll om man använder youtube, netflix, disney plus, internet eller lyssnar på radion. Att se sin favoritartist röka en joint offentligt får knappast någon att höja på ögonbrynen mera.



"Uppmuntra till bruk"

Med tanke på statistiken på hur mycket den nuvarande lagen avskräcker kanske man inte behöver vara orolig över att en förändrad lag kommer att uppmuntra.

En avkriminalisering och legalisering skulle leda till att lönsamheten för dom kriminella nätverken i Finland skulle bli av med den största inkomstkällan samt att det blev möjligt att begränsa användandet bland unga.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar