Startsida

söndag 4 oktober 2020

polisen ber invånarna i Finland om hjälp att bekämpa narkotikabrott

 Ett tillägg till mina tidigare teorier är denna artikel som publicerades den 1 oktober 2020 på yle. Polisen efterlyser invånarnas hjälp - narkotikabrotten i Sibbo har ökat med 30 procent


I denna artikel efterlyser polisen invånarnas hjälp att bekämpa narkotikabrott. 

Att lyssna på människor utan att döma. 
En sak som jag har fått lärt mej sedan jag enligt min forskning fick reda på att cannabis inte är så farligt  som man tidigare trott är hur starka och ibland hatiska åsikter människor har mot cannabis.
När det kommer till olika beteenden har jag väldigt svårt att säga vad som är rätt eller fel när det handlar om lagar och värderingar som inte är självklarheter, en självklarhet är att det ska vara kriminellt att skada andra människor. På vilket vis skadar man en annan människa när man använder cannabis?

Värderingar är oftast ett hårdare straff än fängelse.

För majoriteten av människorna som kanske inte bryr sej överhuvudtaget om cannabisdebatten är detta kanske inte någon nyhet som man höjer ögonbrynen för. Man kanske tycker det låter logiskt att man ska bekämpa drogerna för att få bort brotten dom leder till. 


Men vad tycker dom som har en stark negativ inställning mot droger?
Kanske är det så att polisen kommer att få in mycket fler anmälningar nu efter att dom bett allmänheten hjälpa till lösa narkotikabrott. Det kanske även dyker upp fall där någon ingriper när ser någonting suspekt. 


I Finland kan man få fängelsestraff när man säljer droger.
Dom som säljer kommer att oroa sig mycket. Dom vet naturligtvis att det finns ögon överallt och måste satsa mera resurser på att vara extra försiktiga vilket leder till att den enskilda individen säljer mindre.


Högre priser leder till frestelser.
Vad  händer när det finns efterfrågan men begränsad tillgänglighet?
Det är lätt och kostar enbart några 10 tals euro att odla en planta som kan ge en vinst på 4000 euro.
Priset på droger är inte baserade på tillverkningskostnader. Priset baseras till stor del av våra lagar.

Användarna påverkas genom att drogerna blir dyrare och att det behövs mera pengar för att köpa.
Eller så blir det mera försäljare som håller priserna på samma nivå som tidigare. 

Straff hjälper inte.

Länder har gått olika vägar när man har hanterat droger i samhället, så det finns statistik redan på vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Enligt amnesty så avrättades mer än 7000 människor av polisen i filipinerna på 7 månader 2016, många av dom var små barn.
"War on drugs" heter filipinernas narkotikalag. Den går ut på att döda alla som anses ha koppling till narkotika. Rättegångar sker i hem och på öppna gator av poliser som fungerar som både åklagare och bödlar. Hur många oskyldiga som dör går det bara att spekulera om. Att kriget mot droger i filipinerna fortfarande pågår är ett faktum på att inte ens dödsstraff får människor att sluta använda droger.

Kunskap och förståelse är vad som får människor att hantera droger rätt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar